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DEAR FORUM:
I am a judge who is old enough to remember practicing 
law without a computer. I have done a reasonable job of 
keeping abreast of recent technology, but it is a running 
joke in our house that my kids think I need help finding 
the power button on my laptop. I recently joined a social 
media site to keep up with photos of my grandchildren 
and have been connecting with some colleagues I have 
worked with over the years. I have been cautious with 
whom I connect, but as I connect with more friends 
in the legal community, I have been receiving more 
and more “friend” requests from people whose names I 
recognize from the courthouse or bar association events, 
but I am not sure I would consider them a “friend.” One 
attorney I connected with asked me to subscribe to her 
blog on an area of law that she knows is of interest to me 
and asked if she could interview me for a podcast about 
my experiences as a practitioner and judge. At first I 
thought these “connections” were no different from any 
other attorney networking, but then I started to think 
about whether anyone could misconstrue this as inap-
propriate or as a violation of my ethical duties. Should 
I be concerned that by engaging in social media, I am 
violating any ethics rules since I know that many of my 
online “friends” could appear before me in a case?
In one circumstance that I am particularly embarrassed 
about, I accidentally accepted a “friend” request and next 
thing I know, I am getting messages from a litigant in 
a case I was hearing. I quickly “unfriended” the person 
once I realized what happened, but I am worried that 
this could have a significant impact on the case. I know 
I need to disclose to the attorneys on the case that the 
communication occurred, but is this a situation where 
I should automatically recuse myself since I actively 
accepted the friend request? 
There are so many new social media platforms that are 
showing up in court cases, it is hard to keep up with 
them all. I noticed recently that some attorneys appear to 
be using social media platforms as a means of gathering 

evidence for their cases while others appear to be advis-
ing their clients on how to restrict public access to their 
social media accounts during discovery. Do you have 
any advice for a social media newbie as to where to draw 
some lines in how attorneys use social media within the 
bounds of their ethical obligations? 
Very truly yours,
Justice Online 

DEAR JUSTICE ONLINE: 
The rapid expansion of social media can create poten-
tially sticky situations for judges. New York’s Rules 
Governing Judicial Conduct, 22 N.Y.C.R.R. Part 100 
(the “Rules”), set forth the relevant guidelines and obliga-
tions that judges must consider when using social media. 
Judges should be particularly mindful of Rule 100.2, 
which provides that a judge must always strive to avoid 
impropriety and the appearance of impropriety. Obvi-
ously, judges should not post anything to their social 
media accounts that could potentially violate the Rules 
such as an offer of legal advice or comments on a matter 
before their court. See 22 N.Y.C.R.R. §§ 100.3(B) (8), 
100.4(G). That is a an easy one, but the quasi-public 
nature of social media and its associated privacy concerns 
can raise a host of unique issues that are often difficult to 
answer and may not have been specifically contemplated 
by the Rules. 

Subscribing to Attorney’s Blog and Participating  
in a Podcast

Important ethical considerations arise when judges sub-
scribe to legal blogs or participate in podcast interviews. 
The New York State Advisory Committee on Judicial 
Ethics (the “Committee”) recently observed that “the 
question is not whether a judge may participate in blog 
posts, podcasts, social media or the like, but how he/
she does so.” See N.Y. Adv. Comm. on Jud. Ethics, Op. 
18-126 (2018).
In response to your question whether you can accept your 
attorney connection’s request for a podcast interview, the 
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Committee has advised that a fact-intensive inquiry is 
required before the question can be answered. See id. 
Specific factors considered by the Committee include: 
(1) whether the judge is compensated for participation, 
(2) whether the material is accessible to the public, (3) 
whether the podcast host/sponsor appears before the 
judge, and (4) whether the podcast host is sponsored by 
a private law firm. See id. For full-time judges, the “key 
factor” is whether the podcast is sponsored by a private 
law firm. See id. The decision whether to participate in 
the interview should therefore turn on a careful analysis 
of these factors, giving particular weight to whether the 
your attorney connection’s podcast is hosted or spon-
sored by a law firm or otherwise closely connected to the 
for-profit practice of law. 
When asked about private law firm blogs that require 
registration and the subscriber’s consent to receive the 
firm’s marketing materials as a condition of the sub-
scription, the Committee advised judges to refrain from 
subscribing to such blogs because a judge’s subscription 
“could convey the impression that such chosen law firms 
are in a special position to influence the judge or his/her 
colleagues.” See id. Where this is the case, the Commit-
tee has stated that a judge’s use of a private email address 
to subscribe to the blog would not sufficiently eliminate 
the appearance of impropriety. See id. The Committee 
also advised that a judge in a specialized court should 
not remain on an email list prepared by a one-sided legal 
services group where the list is not generally available to 
the public or the bar. See id., citing N.Y. Adv. Comm. 
on Jud. Ethics, Op. 15-148 (2015). The Committee 
recently expressed that it “presume[s] a for-profit law 
firm which prepares and distributes [material] to the 
public on its website and elsewhere does so for commer-
cial reasons, i.e. primarily for marketing or promotional 
purposes.” See N.Y. Adv. Comm. on Jud. Ethics, Op. 
18-126 (2018). Based on these opinions, and perhaps 
charting the safest course for you, it is probably best 
that you refrain from subscribing to the blog and avoid 
the risk that your subscription might be misunderstood. 
See id. As the Committee noted, however, visiting a law 
firm’s blog online, without subscribing or registering, 
would avoid all of these concerns. See id.

“Friending” Potential Litigants on Social Media 

Turning to whether you can become Facebook “friends” 
with those who may appear in your court, the simple 
answer is yes. The Committee has opined that it “cannot 
discern anything inherently inappropriate about a judge 
joining and making use of a social network. A judge gen-
erally may socialize in person with attorneys who appear 
in the judge’s court, subject to the Rules Governing 
Judicial Conduct.” See N.Y. Adv. Comm. on Jud. Ethics, 
Op. 08-176 (2009). In fact, the Committee has even 

suggested that the “mere status” of a Facebook friendship 
with an actual litigant, “without more, is an insufficient 
basis to require recusal.” See N.Y. Adv. Comm. on Jud. 
Ethics, Op. 13-39 (2013). As recently noted by the 
Florida Supreme Court, with the notable exceptions of 
California, Connecticut, Massachusetts, and Oklahoma, 
this is the “clear majority position.” See Law Offices of 
Herssein and Herssein, P.A. v. U.S. Automobile Assn., No. 
3D17–1421 (Fl. Sup. Ct. Nov. 15, 2018). In those juris-
dictions following the minority view, a Facebook “friend-
ship” between a judge and a litigant “standing alone, cre-
ates the appearance of impropriety because it reasonably 
conveys or permits others to convey the impression that 
they are in a special position to influence the judge in 
violation of the applicable code of judicial conduct.” Id.

Where a judge is Facebook “friends” with an actual liti-
gant, there are additional ethical concerns that arise, par-
ticularly New York’s rules governing judicial conduct that 
require that judges avoid impropriety and the appearance 
of impropriety in all of their activities. See 22 N.Y.C.R.R. 
§ 100.2. As stated by the Committee, in those situations 
judges must consider whether the presence of the online 
connection “alone or in combination with other facts, 
rise[s] to the level of a ‘close social relationship’ requiring 
disclosure and/or recusal.” See N.Y. Adv. Comm. on Jud. 
Ethics, Op. 08-176 (2009). 
As you indicate, the nature of the actual relationship 
that you have with your Facebook “friends” likely varies 
widely from acquaintances to close personal friends. Such 
is the case with many Facebook users. Therefore, if one 
of your Facebook “friends” becomes an actual litigant 
in your court, whether you must recuse yourself will 
be based on the particular Facebook “friend” who may 
be involved. If you believe the Facebook “friend” is a 
mere acquaintance, and would not create so much as the 
appearance of impropriety, in our opinion, recusal would 
not be required. 

ATTORNEY PROFESSIONALISM FORUM



Journal, April 2019New York State Bar Association 56

ATTORNEY PROFESSIONALISM FORUM

Receiving Social Media Communications from a Party

With respect to the ex parte communications that you 
reviewed from a party, we believe that you correctly 
decided to disclose the communication to all parties 
involved in the matter. Generally, “if a judge reviews a 
substantive ex parte communication, it must ordinarily 
be disclosed to all parties.” See N.Y. Adv. Comm. on 
Jud. Ethics, Op. 17-53 (2017) (citations omitted); 22 
N.Y.C.R.R. § 100.3(B)(6). 
Whether you must now recuse yourself is a more com-
plicated question. As with any other case, recusal is 
mandated if a judge has reason to believe that his or her 
impartiality might reasonably be questioned, including 
if disclosure of an ex parte communication would likely 
erode public confidence in the judiciary. See NY Adv. 
Comm. on Jud. Ethics, Op. 17-53 (2017) (citing 22 
N.Y.C.R.R. § 100.3(E)(1)). Recusal is also required if the 
communication leads to some personal bias by the judge, 
or provides the judge with knowledge of a disputed evi-
dentiary fact. See 22 N.Y.C.R.R. § 100.3(E)(1)(a)(i). In 
other cases, however, recusal will generally be left to the 
sole discretion of the judge. See N.Y. Adv. Comm. on 
Jud. Ethics, Op. 17-53 (2017).
Since you have told us that your acceptance of the Face-
book “friend” request was inadvertent, it appears likely 
that disclosing the communication would not result 
in your impartiality being reasonably questioned, or 
otherwise erode the public confidence in the judiciary. 
Therefore, it is advisable that your decision for whether 
to recuse yourself be guided by the actual substance of 
the communication, and your determination of whether 
it could potentially influence your decision in the case. 
Regardless of your eventual decision, the Committee has 
recommended that judges faced with similar circum-
stances write a memorandum to the file documenting 
the bases for any decision of whether or not to recuse in 
the event the decision is later questioned. See N.Y. Adv. 
Comm. on Jud. Ethics, Op. 13-39 (2013).

Using Social Media to Obtain Discovery 

Given that many people use social media to document 
significant life events, it is not surprising that many attor-
neys use Facebook and other forms of social media in an 
attempt to obtain relevant discovery in a matter. Luckily, 
some bright line guidelines exist. 
For example, it is largely accepted that an attorney rep-
resenting a client in litigation may access and obtain 
information from an adverse or third party’s social media 
page, for use in the litigation, so long as that information 
is accessible to the entire public. See NYSBA Comm. on 
Prof ’l Ethics, Op. 843 (2010); New York County Law-
yers Association (NYCLA) Prof ’l Ethics Comm., Op. 

745 (2013). Under those circumstances, the attorney 
would not run afoul of any ethical rules because accessing 
an entirely public social media website is “conceptually 
no different from reading a magazine article or purchas-
ing a book written by that adverse party.” NYCLA Prof ’l 
Ethics Comm., Op. 745 (2013); see NYSBA Comm. on 
Prof ’l Ethics, Op. 843 (2010) (“Obtaining information 
about a party available in a [social media] profile is simi-
lar to obtaining information that is available in publicly 
accessible online or print media, or through a subscrip-
tion service such as Nexis or Factiva, and that is plainly 
permitted.”). 
The catch is that the analysis will change where a person’s 
social media information is not completely accessible to 
the general public. In those circumstances, gaining access 
invariably requires an affirmative request by the person 
seeking to gain access – such as a “friend request” on 
Facebook – and an acceptance by the person that owns 
the social media account. Two important ethical consid-
erations arise as a result. 
First, because the request to gain access is a form of 
communication, the attorney cannot make the request 
when he or she knows that the owner of the social 
media account is represented. See NYCLA Prof ’l Ethics 
Comm., Op. 750 (2017); RPC 4.2 (prohibiting lawyer 
from communicating with a represented party about the 
subject of a representation.). As with all communications 
with represented persons, “the lawyer seeking access must 
first contact the lawyer representing the party or witness 
to seek permission.” NYCLA Prof ’l Ethics Comm., Op. 
750 (2017). The prohibition against contacting jurors 
also means that an attorney may not request access to 
a juror’s social media information. See ABA Comm. on 
Ethics and Prof ’l Responsibility, Formal Op. 466 (2014); 
RPC 3.5(a)(4) (a lawyer shall not communicate with a 
member of the jury venire before or during trial unless 
authorized to do so by law or court order). 
Second, even where the request to gain access to social 
media information would otherwise be permissible, the 
NYCLA Professional Ethics Committee has found that 
when making the request, the attorney must simulta-
neously inform the social media account holder of the 
lawyer’s role in the relevant litigation and the reason for 
making the request, as the failure to do so constitutes a 
misrepresentation by omission. See NYCLA Prof ’l Ethics 
Comm., Op. 750 (2017). Where the social media plat-
form does not allow requesting parties to simultaneously 
communicate a message, such as Snapchat, the attor-
ney may not request access. See NYCLA Prof ’l Ethics 
Comm., Op. 750 (2017). Finally, it should be obvious 
that the attorney may not make an end-run around 
these obligations by causing a third person to make the 
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request. We addressed this, as well as other related social 
media issues, in a prior Forum that may also be helpful 
to you. See Vincent J. Syracuse and Matthew R. Maron, 
Attorney Professionalism Forum, N.Y. St. B.J., June 2013, 
Vol. 85, No. 5.

Advising a Client to Restrict Public Access to His or 
Her Social Media Account

It is also generally considered permissible for an attorney 
to advise a client to restrict public access to social media 
accounts. The NYCLA Professional Ethics Committee 
has advised that there “is no ethical bar” to counseling 
clients to prohibit or restrict public access to their social 
media accounts; attorneys are permitted tell a client to 
“tak[e] down” particular information posted to their 
social media accounts that may be harmful in litigation. 
See NYCLA Prof ’l Ethics Comm., Op. 745 (2013). 
Under both circumstances, however, attorneys must be 
mindful of state and federal laws, which generally require 
parties to preserve potentially relevant evidence, and 
prohibit the destruction and spoliation of that potential 
evidence. See id., citing VOOM HD Holdings LLC v. 
EchoStar Satellite L.L.C., 93. A.D.3d 33 (1st Dep’t 2012) 
(“Once a party reasonably anticipates litigation, it must, 
at a minimum, institute an appropriate litigation hold 
to prevent the routine destruction of electronic data.”). 
These rules are no less relevant when it comes to infor-
mation contained on a litigant’s social media account 
(or information that was previously contained in a social 
media account). While such information may implicate 
privacy concerns, it remains discoverable so long as there 
is a sufficient showing by the party seeking disclosure. See 
Forman v. Henkin, 30 N.Y.3d 656, 664 (2018) (holding 
that when evaluating discovery demands involving social 
media accounts, “courts should first consider the nature 
of the event giving rise to the litigation and the injuries 
claimed, as well as any other information specific to the 
case, to assess whether relevant material is likely to be 
found” as well as balance “the potential utility of the 
information sought against any specific ‘privacy’ or other 
concerns raised by the account holder”).
Sincerely,
The Forum by
Vincent J. Syracuse, Esq.
(syracuse@thsh.com) 
Carl F. Regelmann, Esq.
(regelmann@thsh.com)
Maxwell W. Palmer, Esq.
(palmer@thsh.com)
Tannenbaum Helpern Syracuse & Hirschtritt LLP

QUESTION FOR THE NEXT ATTORNEY 
PROFESSIONALISM FORUM:
I am negotiating with an adversary over the terms of a 
complicated contract that has gone through numerous 
revisions. My adversary and I have been exchanging 
redlined Word documents and PDFs showing the edits. 
When you move the cursor over the edits, the program 
identifies who made the changes and the date and time 
of the edits. This has been helpful to both sides because 
there have been so many revisions and sometimes it is 
difficult to remember who made each edit. Sometimes 
I add comments to my client in the document when I 
send proposed edits for her review. Before I send it back 
to my adversary, however, I always make sure to remove 
my comments to my client. 
In the last draft I received from my adversary, it included 
a tiny note bubble that I clicked on because I thought the 
comment was intended for me. But when I opened it, I 
discovered the comment was my adversary’s comment to 
his client. I am sure it wasn’t for me since it said, “They’ll 
never go for this sentence and I don’t think we should 
push back if they strike it.” I realized from the metadata 
in the edits that the sentence at issue was added by the 
adversary client, not the attorney. I am not sure what to 
do. My adversary was right; I wouldn’t have gone for it 
and I am definitely going to strike that sentence in the 
next version. Do I have an obligation to tell my adversary 
that I saw his comment? I don’t want this to derail all 
of the time and work we spent negotiating this contract 
and I really don’t think the comment had any impact on 
me because I certainly would have rejected the proposal. 
Even if I do tell my adversary about the comment, what 
happens if I discover other metadata that is beneficial to 
my client? Am I permitted to review and use information 
I obtain from the metadata in the document? 
This got me thinking about all of the information that 
gets embedded in documents that we are exchanging 
with adversaries. Although I am pretty familiar with the 
information that is embedded in the documents, these 
programs are adding new features all the time and there 
is probably some information that is embedded that isn’t 
even on my radar. What are my obligations to my client 
when it comes to eliminating the metadata in documents 
I send to an adversary? In litigation discovery, are there 
any bright line rules as to what metadata I can use in 
documents produced by my adversary or what I should 
be removing before sending to an adversary?
Sincerely,
B. Hinds Sedock


